Om woningen duurzaam te verwarmen, onderzoeken GWIB, gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek, woningcorporaties Sité en Wonion, en Waterschap Rijn en IJssel de haalbaarheid van een warmtenet in twee gebieden in de Achterhoek. Het beoogde netwerk richt zich enerzijds op Overstegen (Doetinchem) en anderzijds op Gaanderen, met mogelijk uitbreiding naar Terborg en Etten. De RWZI in Etten zal als belangrijke warmtebron kunnen dienen voor het tweede deelproject.

De gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek staan voor de uitdaging om respectievelijke hun klimaatdoelstellingen te behalen en woningen op termijn aardgasvrij te maken. In beide gemeenten is de behoefte aan betaalbare, duurzame warmtevoorzieningen groot. Een warmtenet wordt gezien als een oplossing die schaalvoordelen biedt en een belangrijke bijdrage kan leveren aan de energietransitie in de regio. Door ook samen te werken met woningcorporaties wordt bovendien voorzien in een duurzame, betaalbare warmtevoorziening voor sociale huurwoningen, waarin vaak beperkte ruimte is voor individuele oplossingen zoals warmtepompen. Daarnaast draagt een warmtenet bij aan het verminderen van netcongestie op het elektriciteitsnet.

Bijdrage aan de Achterhoek

Een warmtenet op deze schaal zou een van de eerste in de Achterhoek zijn en heeft daarmee het potentieel om de energietransitie in deze regio te versnellen. Voor de wijk Overstegen in Doetinchem en Gaanderen betekent dit een directe verduurzaming van honderden woningen. Het netwerk biedt daarnaast kansen voor uitbreiding naar nabijgelegen dorpen, zoals Terborg en Etten, waardoor nog meer huishoudens toegang krijgen tot duurzame warmte. Voor de Achterhoek als regio versterkt dit project het beeld van innovatie en duurzaamheid, en stimuleert het mogelijk nieuwe samenwerkingen rondom duurzame energie.

Aanpak

Vanuit het GWIB hebben we samen met de betrokken partijen op 18 december 2024 een intentieovereenkomst ondertekend om de haalbaarheid van het warmtenet te gaan onderzoeken. In deze fase werkt het GWIB samen met de gemeenten, woningcorporaties en de rioolwaterzuivering om de technische en financiële mogelijkheden in kaart te brengen.

Voor de wijk Overstegen wordt gekeken naar een lokaal netwerk dat woningen en appartementencomplexen duurzaam verwarmt. Tegelijkertijd onderzoekt het GWIB hoe de warmte van de RWZI (rioolwaterzuivering) in Etten op een efficiënte manier kan worden ingezet voor Gaanderen. Het onderzoek richt zich op de technische haalbaarheid, de economische haalbaarheid en de integratie met bestaande en toekomstige infrastructuren.

Met een projectmatige aanpak beogen we een robuust en modulair warmtenet te realiseren. Mocht de haalbaarheid worden aangetoond in deze verkennende fase, dan volgt de weg naar uitvoering in fases. Hierbij wordt rekening gehouden met mogelijke toekomstige uitbreiding naar Terborg en Etten, waardoor een flexibel en toekomstbestendig netwerk ontstaat.

Samenwerken

De samenwerking tussen ons en de twee gemeenten, twee woningcorporaties en het waterschap markeert een belangrijke stap in de verduurzaming van de Achterhoek. Door de mogelijkheden voor een warmtenet te verkennen, bieden we gezamenlijk een inspirerend voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten die overwegen om hun warmtevoorziening te verduurzamen door middel van warmtenetten.

Scroll naar boven