Gelderse warmtenetten in ontwikkeling

Om de toename van het aantal warmtenetten richting 2050 te versnellen, hebben meerdere Gelderse gemeenten om structurele steun gevraagd voor het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van warmtenetten. Het Gelders Warmte Infrabedrijf biedt die structurele steun.

Provincie Gelderland is een echte energieregio, met veel aandacht voor energie-infrastructuur. Op dit moment telt Gelderland ruim 900.000 woningen. Daarvan zijn al 42.000 aangesloten op warmtenetten. Dat is ongeveer 5%. Potentieel kunnen 340.000 woningen op een warmtenet aangesloten worden. Gelderland werkt hard aan de warmtetransitie en wil meer publieke warmtenetten aanleggen, zoals die in Didam, Harderwijk en Lingewaard. Het tempo waarin dit gebeurt, gaat niet snel genoeg. 


GWIB biedt meerwaarde bij ontwikkelingsfase
Het blijkt dat vooral de eerste fase om tot een warmtenet te komen, de ontwikkelingsfase, voor veel gemeenten een fase is die veel ondersteuning vergt: op het gebied van kennis, capaciteit, participatie en geld. Die eerste fase brengt ook risico’s met zich mee. Vanuit het GWIB zijn wij in staat om Gelderse gemeenten ondersteuning te bieden in die belangrijke eerste fase. ​Met diverse gemeenten voeren wij al gesprekken om tot warmtenetprojecten te komen.

Scroll naar boven