Gelderse warmtenetten in ontwikkeling

Om de toename van het aantal warmtenetten richting 2050 te versnellen, hebben meerdere Gelderse gemeenten om structurele steun gevraagd voor het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van warmtenetten. Het Gelders Warmte Infrabedrijf biedt die structurele steun.

Provincie Gelderland is een echte energieregio, met veel aandacht voor energie-infrastructuur. Op dit moment telt Gelderland ruim 900.000 woningen. Daarvan zijn al 42.000 aangesloten op warmtenetten. Dat is ongeveer 5%. Potentieel kunnen 340.000 woningen op een warmtenet aangesloten worden. Gelderland werkt hard aan de warmtetransitie en wil meer publieke warmtenetten aanleggen, zoals die in Didam, Harderwijk en Lingewaard. Het tempo waarin dit gebeurt, gaat niet snel genoeg. 


GWIB biedt meerwaarde bij ontwikkelingsfase

Het blijkt dat vooral de eerste fase om tot een warmtenet te komen, de ontwikkelingsfase, voor veel gemeenten een fase is die veel ondersteuning vergt: op het gebied van kennis, capaciteit, participatie en geld. Die eerste fase brengt ook risico’s met zich mee. Vanuit het GWIB zijn wij in staat om Gelderse gemeenten ondersteuning te bieden in die belangrijke eerste fase. ​Met diverse gemeenten voeren wij al gesprekken om tot warmtenetprojecten te komen.

Kleine kernen

In Gelderland zijn er in 31 van de 51 gemeenten zogenoemde ‘kleine kernen’. Een warmtebron is in deze gebieden schaars of niet beschikbaar. Toch moeten ook de kleine kernen voor 20250 van het aardgas af; bij voorkeur met een
collectieve oplossing om netcongestie te voorkomen. Het realiseren van een betaalbare, collectieve warmteoplossing
is echter een lastige opgave. Een goede aanpak is daarom essentieel voor succes. Dit is mogelijk als er een
standaardoplossing ontwikkeld wordt, die én direct inzetbaar is én eventueel modulair kan doorgroeien. De provincie, het Expertteam Warmte en het GWIB hebben het voortouw genomen om gemeenten met kleine kernen te helpen met een passende oplossing.


Scroll naar boven