Gemeente Brummen en SWECO onderzoeken samen met Veluwonen/Atriensis, Folding Boxboard Eerbeek (FBB), waterzuivering Industriewater Eerbeek (IWE) en het Gelders Warmte Infrabedrijf (GWIB) wat de mogelijkheden zijn voor een warmtenet in Eerbeek. Een warmtenet kan een duurzame oplossing bieden om woningen en gebouwen – zonder aardgas – te verwarmen.

De gemeente Brummen heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en energie. De overgang naar een aardgasvrije toekomst in 2050 vereist het zoeken naar andere oplossingen. Een warmtenet biedt een concrete stap richting een aardgasvrije toekomst.

Restwarmte als warmtebron

Voor het beoogde warmtenet worden de mogelijkheden van restwarmte uit de lokale papierindustrie en waterzuivering onderzocht. Daarmee wordt niet alleen de afhankelijkheid van aardgas verminderd, maar ook de verspilling van lokale warmte tegengegaan. Dit draagt direct bij aan de verduurzaming van de regio en efficiënt gebruik van beschikbare bronnen.

Onderzoek 

Het GWIB heeft in de ontwikkelingsfase van het warmtenetproject in Eerbeek een actieve rol gespeeld als kennis- en ervaringspartij met als doel de realisatie en exploitatie van het beoogde net. Dit deed het GWIB samen met het Expertteam Warmte van Provincie Gelderland, die in deze fase de adviserende partij was. De eerste stap in het project was het onderzoeken van onder andere de technische en economische haalbaarheid. Daarbij is onder andere onderzocht hoe de restwarmte van de lokale industrie en IWE kan worden opgevangen en gedistribueerd naar woningen en andere gebouwen. Ook zijn de mogelijkheden, uitdagingen en kosten van het beoogde warmtenet geanalyseerd.

In de volgende stap in het project gaan de samenwerkende partijen verder met een verdiepend onderzoek om én een evenwichtige oplossing én de potentie van de bron verder uit te werken. Medio 2024 zullen ook de resultaten van het bewonerspanel Brummen over de warmtetransitie worden bekendgemaakt. Deze resultaten worden meegenomen in de verdere uitwerking van het project.

Samenwerking essentieel

De ontwikkeling van een warmtenet is een complexe en ingrijpende aangelegenheid. Niet alleen vraagt dit om werkzaamheden in en aanpassingen aan de openbare ruimte, het warmtenet komt letterlijk achter de voordeur van inwoners. De ontwikkeling van een warmtenet voor de gemeente Brummen is daarom alleen mogelijk door het betrekken van de omgeving, én door nauwe samenwerking tussen eerder genoemde partijen. De ondertekening van de intentieverklaring door deze partijen, op 24 april 2023, was dan ook een belangrijke stap.

Scroll naar boven