GWIB kijkt terug op succesvol eerste jaar: verdubbeling projecten

Alweer een jaar geleden ging het Gelders Warmte Infrabedrijf van start. Een moment om bij stil te staan. Want ondanks de weerbarstige omstandigheden binnen de warmtetransitie kijken we terug op een succesvol eerste jaar.  

Detlef Meijer (directeur): “Van meet af aan hebben we ons gericht op het versnellen van publieke, duurzame warmtenetten. Daarbij gingen we geen gesprek uit de weg. Van de roadshow langs de Gelderse RES-regio’s, in het voorjaar van 2024, tot aan de presentaties bij diverse gemeenteraadsvergaderingen. In november 2023 startten we met 9 Gelderse projecten. En nu, een jaar later, zijn dat er maar liefst 23. Concreet betreft dit bijna 44.000 potentiële woningaansluitingen in Gelderland. En dat is een verdubbeling van de reeds 42.000 woningen die al op een warmtenet in Gelderland aangesloten zijn. 

Betekent het dat we rustig kunnen doen? Detlef: “Absoluut niet! We gaan in het nieuwe jaar vol ambitie verder om het resterend beschikbare potentieel van 300.000 woningen aan te kunnen sluiten op een warmtenet. Dit doen we door het standaardiseren van aanpak, techniek en samenwerking. Op die manier kunnen we verder opschalen. Het uiteindelijke doel is warmtenetten betaalbaar maken. Want de betaalbaarheid van warmtenetten staat nog altijd onder druk. In deze onrustige wereld wordt het steeds belangrijker om onafhankelijk(er) te worden van landen buiten de EU. Het inzetten van lokale (rest)warmte helpt daarbij enorm. Elke Joule lokale warmte die we (her)gebruiken, hoeft niet te worden opgewekt of te worden geïmporteerd. Op die manier maken wij ons als land bestendig tegen de grillen van de internationale energiemarkt. Daardoor worden de energieprijzen stabieler en voorspelbaarder.”  

We zijn dankbaar voor de samenwerking met alle Gelderse gemeenten, woningcorporaties, bronontwikkelaars, warmtecoöperaties, warmteleveranciers, adviseurs en andere projectpartners waarmee wij warmtenetten ontwikkelen, realiseren en exploiteren. Detlef: “En daarnaast een speciaal dankwoord aan de Gelderse burger; want het begint bij de burger en het eindigt bij de burger. Met hen constructief in gesprek blijven, om wensen en zorgen te horen, betekent dat we samen stap voor stap verder kunnen komen in de warmtetransitie.”  

Scroll naar boven