Samen met gemeente Zevenaar, woningcorporatie Vryleve en steenfabriek Vandersanden onderzoeken we vanuit het GWIB de mogelijkheden voor een duurzaam en publiek warmtenet in Spijk. Daarbij wordt gekeken of de restwarmte van de steenfabriek kan worden ingezet om woningen en gebouwen in het dorp te verwarmen.

Nederland werkt stap voor stap toe naar een toekomst zonder aardgas. Op termijn zal aardgas dus verdwijnen, waardoor een alternatief noodzakelijk wordt. In 2050 moet de energievoorziening CO₂-neutraal zijn. Voor Spijk wordt daarom onderzocht of een collectief warmtenet een duurzaam alternatief kan bieden: de steenfabriek produceert bij het maken van stenen restwarmte. Deze warmte zou lokaal kunnen worden hergebruikt om woningen te verwarmen.

Onderzoek gestart

Het onderzoek richt zich op de technische en financiële haalbaarheid van het warmtenet. Ook worden de mogelijke gevolgen voor bewoners in kaart gebracht. Bijvoorbeeld op het gebied van kosten, woningaanpassingen en (andere) alternatieven voor aardgas. Naar verwachting duurt het onderzoek ongeveer een jaar.

Vervolgstappen

Het onderzoek moet uitwijzen of een warmtenet haalbaar is, dat is de eerste stap. Als de uitkomsten van het onderzoek positief zijn, volgt een verdere uitwerking en besluitvorming. Inwoners van Spijk zullen gedurende het traject actief worden geïnformeerd.

Scroll naar boven